Angel Hair Baked Pasta..jom try test...


Hi friendz...hari nie En Suami balik...yuhooo...so misi gendang gendut tali kecapi la kan...pagi2 tengok AFC nampak le si mamat nie wat pasta...aku telan air liur dekat sebaldi...hahaha...sementare tunggu En Suami sampai aku pon Google la resepi...try la mempoyokan diri masuk Jamie Oliver punye blog...opsss...tang red wain tu aku xle bubuh kat dalam pasta aku nie...bodoso wooo...harammm...hahaha...En Suami sampai je jgn leceh aku teros ajak g sopink barang2 nak wat mende ala tu...jom try wat same2...




nie bahan2 wajib untuk buat ini pasta okies...San Remo Angel Hair, daging cincang,telur,fresh milk,(susu cair optional),tomato puri,button mushroom,capsicum,garlic,bombay onion,cheddar cheese n mozzarella cheese...




mule2 moh la kite rebus pasta tu dulu...masuk kan olive oil n garam sikit...rebus dalam 10 minit...sampai agak2 lembut la...




sementare tunggu pasta siap, potong le bombay onion (wedges shape) n 3 genk capsicum tu macam nie...ikot suke la nak wat bentuk ape...jnji bahgie..




lepas 10 minit angkat n tapiskan pasta then rendam kan dalam air sejuk x sejuk sangat sekejap...fungsi nye bio pasta x melekat yer...huhu




lepas tu pukul 4 biji telur bersama 200ml fresh milk....



then pukul la telur tu sampai kembang dengan menggunakan whisk...


jom buat sos...tumiskan garlic n 2 sudu cili giling sampai naik bau...


after that masukkan tomato puri,garam,dan 4 kawan baik di atas...haha...last sekali masuk le daging cincang...


dah masuk daging cincang tutup kuali jap kasi daging empuk...


bile dah siap masukkan sume2 dalam loyang pembakar...then selang selikan dengan taburan Mozzarella Cheese...bio cheezy beb...hehe


dah siap meLayerkan cheese tadi buat la deco cantik2 kat atas tu...letak la capsicum 3 kaler...button mushroom skalik...baru sodap n cantek...


siap mendeco ape lagi....tempek la cheddar cheese kat top die...sorry cume muat 5 keping lebihnye dah selamat dalam perut aku...wawawa


bakar pasta tersebut selama 45-50 minit pade suhu 180'c...atau sampai pasta n cheese tu nampak good2 jer...kite bakor jer...

sikit lagi nak masak tu...sabo k...sabo...sebenonye aku yg xsabo nie...haha


jeng...jeng...jeng...siap sudah...ready to eat...jom makan...


mule2 try makan sikit dulu...1st try nie...jadik ke x???sedap ke x???haha


see apekah maknenye nie???sedap la kan...yuhhhooo...jadik le budin...


oleh kerana testimoni aku arinie sexy so aku terpakse edit ini picture ler bedah...hehe...tp tengok le...sampai sandar kat freezer punye la kick beb..haha...poyo...poyo...


aku dah penat masak so nak le inteprem gak...xkire...jemput makans sume...


opsss!!! sorry korang dah terhabis....oleh kerane En Suami xmakan sayo tu yang bersusun capsicum kat tepi pinggan tu...hahaha...ape lagi selamat mencube sume...


pss://untuk image lebih jelas klik jer kat gambo tu...maklum le hp aku cap ayam...ade rezeki t aku carik  Canon DSLR k...amboi...poyo lagi..





3 comments:

Fabulous Me said...

Ya ampun gayah!!!! Ko mmg gile! Gile hape? Gile rajin gayah oiiii... Juling2 mate aku mmbace nye. AKu ingt masak mkn. RUpenye kne bako dlu ye? Ala2 bolognese plak ye? Hebat ko gayah. tang jamie oliver tuh aku tak tahannnn. Ko hadoo gayah oi. Aku nan hadooo.. Tp aku akan salin. Rajin la baby ko nnti ni

MiSaEi said...

hahaha....nan hadddooo gak le beb...bile tokak nie nak makan bona tepakse le aku merajin kan diri ku ini...baby punye pasal ku gagah kan diri buek sampai jadik...haha...

Fabulous Me said...

Baru aku pasan tajuk eh "baked" sempal sungguh aku x prasann..