GoReNg PiSaNg aLa MaK MeRtUa aKu...


Hi Kawan2...sempena hari hujan yang sememangnye membuatkan perut aku berdangdut nie...aku nak ajak korang buat goreng pisang ke pisang goreng ala mak mertue aku...haha...poyo x???actually semalam mase g picnic kat Pengkalan Balak aku dah kene prankkk ngan mak cik goreng pisang tu...punye la tekak nak makan p la beli pisang goreng die RM4 yer...nak makan ber3 la gamaknye...haha...tapi hampehh pisang goreng tersebut sangat sejuk,keras n xde rase pisang...sedih kan...larikk tajuk da...jom wat sendiri...lagi terjamin ke-best-an nye...lets begin...


taraaaaaa....nie le bahan2 wajib nak wat fried banana yer...ecehhh speaking London la pulak...goreng pisang...pisang goreng...


bile sume dah ready...bancuhkan tepung gandum bersame air sejuk yg baru keluar dari freezer...fungsi air sejuk tu untuk wat pisang jadik rangup...cruppp...cruppp yer...letak le garam sikit...wat rase2...law my mom pakai tepung beras...bile tepung beras xde tu yang jadik my mom in law punye resepi pulak...coz die suke gune tepung gandum...tp rase 2/2 sedap walaupon care berbeza...hahaha


lepas tu potong la pisang tanduk nie ikot ketebalan yang korang suke...


celup kan pisang dalam adunan tepung tadi then dengan menggunakan tangan yg gebu tu masukkan pisang ke dalam kuali yang minyaknye panas secukup rase...hehe...petua mak mertua aku jgn pakai sudu or garfu t pisang xsedap....hahaha


dah tu ape lagi balik2 kan pisang tersebut...jgn sampai hangus yer...gune api medium...bio masak nye good2 jer....


after 25 minutes....jeng...jeng...jeng...nie la hasil nye...dapat le makan goreng pisang yang panas,sedap n rangup...crrruppp...crrruppp...haha... cume amik sedikit mase+tenaga+kesabaran=goreng pisang yang lazat...selamat mencube...
 

2 comments:

Fabulous Me said...

Skang aku lapa.. Dlm 5minit lg pukul 12 mlm ni mne aku nak rabe pisang nih? Uwwawawaawa best nih.. Now gak aku post kt fb :p

MiSaEi said...

alamak maccekkk kol 12 mlm tu...kwn2 dek kek FB ckp ape da goreng pisang pon nk kecoh...haku pedulik ape...kaww hadddooo...bak kate ko macekk...yg pnting pisang nie lg best dr aku beli kat pengkalan balak tu...hihihi