Macaroon Project yang Failed...

Assalamualaikum...

Hari nie aku teringin nak makan kuih tradisi orang Perancis nie...ntah mabuk ape ntah...siap mimpi makan mende alah nie kat atas gondola lagi...haha...poyos...nak beli aku duduk kampung mane la nak carik kan...so try la buat...ikot resepi Kak Ita dari blog Masam Manis..tengok care die masak macam senang...tapi susah ya amat rupenye...hurmmm...kire failed la aku...patot la Macaroon nie mahal kan...jom tengok ape jadi...


seb baik bahan2 senang nak dapat...so aku x payah drive jauh pai Melaka utk cari bahan...hehe...kedai runcit cik senah pon ade la budin...


sebelum start project nie jom kite main lukis2....tekap duit doposen nie kat kertas minyak...jarak kan lebih dr 2cm yer kawan2...


lepas tu timbang la caster sugar 65 gram...


pukul kan putih telur (80g) anggaran 2 biji putih telur gred A...sampai kembang...masuk kan caster sugar sikit demi sedikit...pukul lagi sampai gebu...hehe


pukul pai jadik mcm nie taw....agak2 korang tebalikkan x tumpah kire good2 la tu...


sementare tu sukat la almond powder (80g) n icing sugar (140g)...


ayak kan almond powder n icing sugar...


masuk kan kaler idaman korang...guna teknik kaup balik untuk meratakan kaler tersebut..


masukkan bahan yg dah di ayak tadi sikit demi sedikit n gaul sebati...gune teknik kaup balik ye...jgn lupe tu...huhu


da jadik mcm nie ape lagi...tyme 4 piping...


masukkan adunan dalam piping bag yer kawan2...


then pipe kan kat kertas minyak yg kite lukis2 tadi tu...


dah siap...rest kan die setengah jam...sampai bile kite letak tangan kat permukaan die x lekat...


bakar pada suhu 150'c selama 15-20 minit...


siap..kuar kan dr oven n biar kan sejuk baru tanggalkan dari kertas minyak tu...law panas susah...t hancur...


jadik la macam nie.....


jugak mcm nie...haha...sedih beb...


letak le filling tengah die...aku letak nuttela baru feeling nk makan...haha


x jadik pon macam kak ita buat....sedih...


aku try close up pon mmg xcantik...macam bulat jer...patot leper sikit...


dan mcm nie...tapi rasenye same kot...manis2...aku x gemar manis2 nie...tapi da tekak nak makan sangat dapat le merase...bergelek2 anak2 aku kat dalam dapat makan Macaroon nie...haha...thankx Kak Ita untuk resepi nie...







6 comments:

nyna amani said...

Ok la tu.. anta kat saya siket....

MiSaEi said...

nahhh...amik sume...hehe

Fabulous Me said...

ko ni sasau! ko buat macaroons tuh mcm lempeng kosong je kaaaan? mcm main masak2 je aku tgk. siap ade laptop kt atas meja. kalau la aku tuh siap smua jdi kapal karam! wlupon ko kte x jdi. aku serius impress gle dgn result die. ctk ok pink tuh! aku bace pon sepintas lalu. aku tak bace satu2 lgi ni.. aku free nnti siap ko. aku salin! :p take care mak vuyung!

MiSaEi said...

haha...lempeng okies...x jadik sgt beb...kurang smooth n x leper...bulat jadik ny....t aku try kasi cun lagi...

MiSaEi said...

opss...yg tang lappy tu aku tengok resepi...otak nie makin lembap...susah nk ingat...haha...sementare menunggu due date tibe nie aku wat2 sebok...malas nk pk nie...haha

Chocolattehouse said...

serbuk almond ngan icing sugar tu blend halus pastu ayak, so teksturnya nanti nampak smooth jer... saya punya pun dok ada toncet kat atas... cuba lagik yer..