Salam Muhibbah...Salam 1 Ummah kawan2...huhh...hari nie boleh la aku klasifikasi kan sebagai hari MAKAN sedunia...bile aku nak buat kejutan apom ohh apom dekat mak aku rupe2 nye mak aku pon nak buat kejutan kat aku...die balik keje tadi terus tuju ke dapur...nak tau ape project mak aku kat dapur tu...check it out....
apekah ini???silau semacam kan...haha...nie la kacang hijau yang telah direndam selama 3 jam...jangan rendam lame2 ye kawan2 nanti jadi taugeh da kene masak lain pulak...hihihi...
nie pulak daun pandan ye kawan2...kalau xde daun pandan x kick la bubur kacang tu nanti...mak aku petik jer kat blakang umah...jimat...hahaha
okies...ape yang perlu di buat adalah rebus kacang hijau yang dah di rendam tadi dengan sedikit garam...fungsi garam adalah untuk melemakkan bubur tu nanti ye...lepas tu campak je daun pandan yang telah di simpul ala sanggul mak enon kat dalam periuk...
agak2 kacang hijau tu dah empuk boleh la masuk kan gule merah ke, gule melake ke,gule pasir ke...ikot suke...tapi nak sedap pakai la gule melake...memang sedap...ingat ye jangan sesekali masuk kan gule ketika kacang belum empuk...korang rebus la sampai esok maka xempuk2 la kacang tu...huhuh...petua arwah Mak Tok aku nie...
lepas gule da cair masuk kan la santan...kalau pakai santan Ori lagi best...tapi nie je stock yang ade kat rumah...so xperlu membazir...rase nye tetap same...kurang lemak lagi...hehe...
jeng...jeng...Mak Eton Bubur Kacang is done...sedap kawan2...selamat mencube...jangan lupe bace doa dulu sebelum makan...daaaa....
No comments:
Post a Comment