Cheesecake Baking Tyme...

Salam 1 ummah, 1 malaysia kawan2...now da pukul 3.41am...tp aku still xleh nak tido...sempena ketakbolehtidoan aku nie so aku nak la share ngan korang pasal Cheesecake Project aku n Cek Gewdiq malam semalam...hehe...jom tengok betapa dapur mak bersepah kami keje kan...huhu...


okies puan2 nie la bahan2 yang diperlukan utk membuat Oreo Cheesecake kite nie yer...



and of course kite perlu kan loyang ye puan2...law boleh loyang yg mudah laras mcm nie...boleh bukak bawah die...huhu





untuk wat base die gaulkan biskot oreo yg telah kite hncurkan bersama butter yg telah dicairkan...then tekan kan doh tersebut kuat2 kat dasar loyang...




masukkan loyang dalam freezer selama 30 minit...nak keraskan base die...




sementare tu pukulkan cheese sampai kembang...




dalam bowl yg lain pukul kan Whipping Cream sedikit jer...




gune kan teknik Double Boil untuk masak fresh milk bersame 2 biji kuning telur...




untuk gelatin...gunakan gelatin halagel yer...make sure sebelum beli tengok dulu dari mane sumber nye...takot dari oink...oink naiya beb...2 1/2 sudu besar gelatin + 6 sudu besar air panas...kacau sebati...jadik mcm nie




after that masuk kan sume bahan2 n gaul sebati...pecahkan sekeping due biskot oreo kat dlm tu...bio nmpak itam2...hehe




...then bubuh jer sume2 tadi dalam loyang yg ade base oreo tu...




lepas tu masuk la dalam freezer...tunggu 3 jam...




Cheesecake ready to eat...hehe...senang kan...hope lepas nie boleh la buat cantik sikit...utk 1st try kire HALAL la...huhu




see...En Suami la pengkritik tetap aku...tp xpenah nk kritik...sume die cakap ok...sedap...sbb tu le aku sayang die lebih...hehe...okies kawan2 cube jgn x cube taw...wink2..salam....



7 comments:

nyna amani said...

best jgk jadi housewife. Boleh msak sedap2 kasi kenyang perut asben. Dpt phala dah.. Nk kawen la..................
Heheheh~

Yummy. Looks nice.

Fabulous Me said...

ya ampun bestnye die.. rajin!!!!!

cik gayah said...

hahaha...pembawakan nie...law ade manusia yg malas saye la owg nye...huhu

-Incek Fik- said...

Seriously nak cuba resepi ni. Thanks for sharing. nampak menarik dan mampu buat orang terteguk air liur kehkehkehh..


*wahh! berseleranya incek suami tu makan ekk~

Arra said...

boley tak bagi full resepi? maksudnya sukatan bahan..nak try buat neh..:)

cik gayah said...

IF...haha..inchik suami mmg gtu sedap ke x ttp berselera...nk jage ati la tu...

cik gayah said...

untuk ara nie resepi ny...cube jgn x yer...da jadik jgn lupe shares ngan CG

Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )

:: BASE ::
120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
120 g mentega cair
:: FILLING ::
(A)
2 biji kuning telur
120 g gula
160 ml susu
(B)
250 g cream cheese
2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
1/2 sudu besar jus limau (lemon)
Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam) Cara-cara

BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.

Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]

Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati.

Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam

:: Variasi Satu ::
kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g

:: Variasi Dua ::
kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas